Svetski drzavnici 20. veka u Glogonjskom Ritu

Svetski . . a u nasem malom i lepom Glogonjskom Ritu . . tokom 20. veka . . !

Da, upravo tako je bilo tokom 1950-60-70ih proslog veka i to bukvalno . . svetski . . Mnogi najveci i najpoznatiji svetski drzavnici su bili u poseti u nasem malom Glogonjskom Ritu, jer je naselje u to vreme bilo ZVANICNO NAJLEPSE u PKB regionu, pa i sire. Upravo zbog toga tadasnji drzavni vrh stare Jugoslavije na celu sa Josipom Brozom Titom, je slao bezbroj puta mnoge svetske delegacije u nase naselje na radni izlet, gde su mogli da posete radnicko naselje i farmu krava. Glogonjski Rit je posebno ponosan na ovaj deo svoje istorije i uvek mora biti, bez obzira sta se danas kad-kad prica / pise o tadasnjim vremenima, Titu, itd, vrlo cesto nekorektno i propagandski.

Predsednik Tito je nekoliko puta licno posetio Glogonjski Rit, a na gornjoj orginalnoj fotografiji je jedna od poseta tokom 1960-ih. Sa njego- ve leve strane je legendarni generalni direktor PKB-a Petar Zecevic ( pokojni ), pod cijim je rukovodstvom PKB izrastao u evropski gigant tokom 20. veka, kada je bio kao poljoprivredna kompanija u celini i kao celina tada . .  medju 10 najvecih u Evropi !

Gamal Abdel Naser      Predsednik Egipta

Huari Bumedien Predsednik Alzira

Car Hajle Selasije     Suveren Etiopije

Sirimovo Bandaranaike    Predsednica Sri Lanke

Oni, mnogi drugi drzavnici i bezbrojne visoke svetske ministarske delegacije iz celoga Sveta, posecivali su jedan mali, ali tada vrlo sredjen i izuzetno lep Glogonjski Rit, ispisujuci time deo fascinantne istorije naseg naselja, na koju ce zauvek biti ponosne bivse, danasnje i sve buduce generacije naselja, jer ni mnogi manji, pa cak ni mnogi veci gradovi u Srbiji, nisu doziveli da ih posecuje Predsednik drzave i sam krem svetskih drzavnika i ministara, svog vremena . . redovno.

Kada se svemu doda da su u tom periodu u domu kulture Glogonjskog Rita svoje koncerte odrzavale tadasnje najvece nacionalne pevacke zvezde narodne muzike, onda je razumljivo zasto je Glogonjski Rit malo drugaciji i ponosniji . . ni manjeg naselja, ni lepse istorije !

       Huo Guofeng           Predsednik Kine