Stara Uprava - Drevna postojbina i prvi temelji Glogonjskog Rita.

Prvi temelji Glogonjskog Rita nastali su odmah posle 2. svetskog rata ( 1945g ), 2.5km od poslednjih stala ( severno ), na prostoru koji je poznat pod imenom Stara Uprava. Ovde su ziveli PRVI Glogonjcani u tri drvene barake. Takodje tu su bile i tri stale sa kravama, kao i magacin i par manjih objekata. Poslednji stanovnici Stare Uprave preseljeni su 1968g u novo naselje ( betonske zgrade ), a ubrzo kasnije premestene su i krave, potom je ova lokacija u potpunosti zatvorena. Krajem Marta 2012. osnivac sajta Ivan Timotijevic je posetio ovu lokaciju, te fotografisao i snimio ostatke pojedinih orginalnih temelja koji su jos ostali, kao i okolinu. Na taj nacin na ovom sajtu ce zauvek ostati orginalna uspomena na ovu istorijsku lokaciju naselja Glogonjski Rit, sa fotografijama orginalnih ostataka prvih temelja naseg naselja.

Levo - Deo ostataka temelja. Desno - Deo prostora na Staroj Upravi i put. Sa leve strane puta bile su 3 stale, magacin i manji pomocni objekti, a ispred njih, na slici na desnoj strani puta, bile su 3 drvene barake za stanovanje, do kanala.

Levo - Parce od temelja koje je osnivac sajta poneo sa sobom, kako bi ga sacuvao za uspomenu, kao orginalni fragment / eksponat, iz prakticno kolevke Glogonjskog Rita. Desno - Osnivac sajta na prvim temeljima naselja Glogonjski Rit, tokom posete istih 27. Marta 2012.

Zivinarnik - Susedna drevna lokacija i postojbina Glogonjskog Rita. U isto vreme kada je nastala Stara Uprava, nastao je i Zivinarnik, lokacija koja je 2km sa strane, ka Jabuckom Ritu, gde su se pored kanala nalazile stale / objekti u kojima je se tada uzgajala samo zivina, pa je po tome ova lokacija i dobila svoje ime Zivinarnik.

Levo - Kanal sa mosta, ka Staroj Upravi. Na desnoj strani je bio pacarnik, gde su se uzgajale patke. Desno - Kanal sa mosta, ka Jabuckom Ritu. Na levoj strani bile su stale / objekti u kojima su se uzgajali pilici i kokoske. Kasnije, tokom 1970-ih u tim stalama su bile krave.

Osnivac sajta se ZAHVALJUJE Dragomiru Lukacu - Frnji i Sijakovic Miroljubu na pomoci i asistenciji, tokom ove posete, kao i osoblju gazdinsta ‘Lepusnica’ koje je dozvolilo pristup Staroj Upravi automobilom kroz gazdinstvo, radi snimanja.

Kompletnu video reportazu mozete gledati na G-WebTV-u !